Mijn naam is Remi.
Zoals mijn naam doet vermoeden, ben ik erg muzikaal. Samen met mijn maatje Octaaf beleef ik erg veel plezier!
Ik ben ook vernoemd naar Remi uit het boek “Alleen op de wereld”, geschreven door Hector Malot. Net als het personage uit het boek, voel ik me weleens alleen en onbegrepen. Maar met de juiste aanpak, ben ik een vlijtige jongen!
Verder hou ik van samen spelen, luister ik graag naar keigoeie muziek en eet ik graag fruit. Maar een koekje af en toe, lust ik zeker ook!
Ik kan niet zo goed leren, maar ik probeer toch mijn best te doen, want ik zou graag schipper worden …



dinsdag 7 maart 2017

Witloof - with love

Tijdens de projectnamiddagen werkten we rond het thema 'witloof'.

We ontdekten de bittere smaak van witloof en ontdekten dat we dat vooral proeven op de achterkant van onze tong. Iedereen durfde het aan om te proeven. Stoer hé!
Enkelen lustten al witloof en smullen alles op, sommigen eten het al een beetje liever en nog enkelen lusten het helemaal niet. Maar dat is al een groot verschil met de start, toen er maar 2 leerlingen witloof lustten.



We bekeken een stappenplan en kweekten ons eigen witloof. Via de kalender moesten we elke dag goed kijken wat we moesten doen en wanneer we voedingsstoffen moesten toevoegen.

Op de foto's zie je hoe we ons witloof intafelen.






Bij de kweek van witloof op water is het heel belangrijk dat we steeds opnieuw zorgen voor voldoende vers water.

 
In groepjes gingen we ook aan de slag om te leren hoe witloof gekweekt wordt. We kregen een vragenlijst en zochten in de fiches naar de antwoorden op die vragen. Een goede oefening op begrijpend lezen, luisteren, schrijven en samenwerken.
 




Met al deze info in ons achterhoofd trokken we naar de witloofboerderij van de familie Vandoorne in Oostnieuwkerke. Daar zagen we in werkelijkheid hoe witloof gekweekt wordt, hoe die groeit en hoe die dan uiteindelijk naar de veiling gaat zodat wij die in de winkel kunnen kopen.
We maakten die uitstap samen met juf Sien, juf Griet en enkele jongens van Djembé.
 

Witloof wordt gezaaid op het land.

Na een hele tijd wordt dit van het land gehaald en dan snijden ze de wortels los van het loof. De wortels worden in bakken bewaard in de koelkast.


De wortels worden bijgesneden zodat ze allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. De wortels worden dan dicht tegen elkaar in een bak/tafel gezet. Dit noemen we 'intafelen'.

Hier zie je witloof op aarde.

Het witloof wordt in de tafels op elkaar gezet.



Als het witloof ingetafeld is, gaat het naar de koelkast waar het voortdurend wordt voorzien van water. Het water loopt van de ene tafel in de andere. In de koelkast is het donker, zo blijft het witloof ook wit.
 




Als het witloof groot genoeg is, wordt het afgesneden, gewogen en in bakjes gedaan om naar de Veiling te brengen.
Wij kregen de kans om het witloof rechtstreeks aan de boer te kopen. Mmm...






We vonden het een heel leerrijk bezoekje. Als afsluiter kregen we nog een lekkere mini-mars. Mmm... Dankjewel voor jullie tijd!!

Net voor de vakantie konden we ons eigen gekweekte witloof oogsten. We besloten er witloofsoep van te maken. Er was wat twijfel daar rond: zou het wel lekker zijn? Dus besloten we er room bij te doen om de smaak te verzachten. En we werkten een kommetje soep af met een toefje peterselie, ook van onze eigen kweek. Mmm...



 

 
 
 


 

 
Deze week sluiten we het thema verder af.
 
 



1 opmerking: